Kolossen på Rhodos – Ett av de syv underverkene

Kolossen
'Statues of deers in harbor of Rhodes city, Rhodes island, Greece' - Rhodos
'Statues of deers in harbor of Rhodes city, Rhodes island, Greece' eans / Shutterstock

Kolossen på Rhodos er kjent som ett av de syv underverkene fra antikken. Den gigantiske statuen, dedisert til solguden, beskytteren av øyen, ble designet av skulptøren, Charis fra Lindos, elev av den berømte greske skulptøren Lysippos. Det tok ham 12 år å gjøre den ferdig.

Det sies at statuens fjes var synlig ved inngangen til havnen på Rhodos. Selv om kolossen fra starten av ble sett på som et mesterverk, fins det ingen eksakt informasjon om dens form og posisjon. Høyden ble estimert til å være mellom 27 og 31 meter, og det vanlige bildet var at det skulle være solguden, som hadde lysstråler rundt hodet sitt mens han holdt en flamme og stod ved inngangen til havnen samtidig som skipene passerte under føttene hans.

I gresk mytologi var Rhodos øyen til solguden. Da den greske flåten prøvde å invadere øyen år 304 før kristus, vakte det så sterk motstand fra innbyggerne at den greske generalen ble tvunget til å overgi seg, og flåten hans ble fanget. Innbyggerne på Rhodos bygget en svær statue av solen, ved hjelp av våpner og skip tatt fra den greske hæren. Dette var for å vise takknemlighet overfor guden som beskyttet dem.

Statuen kollapset 66 år senere pga et kraftig jordskjelv 226 før kristus, og ifølge historiske kilder ble den skåret på knærne og falt ned på bakken. Ifølge orakelet skulle ikke innbyggere på Rhodos flytte på den. Den forble der til 653 AD, da en gruppe arabiske pirater flyttet den.

I dag vet ingen nøyaktig hvor og hvordan statuen var. Mysteriet lever videre...Mange tror den befant seg på Lindos, den største delen av Rhodos, og at skipene passerte under dens føtter. Man anser det som sannsynlig at statuen må ha blitt bygget innenfor byen og at den har hatt utsikt over havnen. Mesteparten av det vi vet om gigantkolossen er basert på hva datidens skribenter skrev om den.